Свято Первоверховних апостолів Петра і Павла - пост церква православ'я святі.

Вся велика історія Росії здавна славиться своїми православними традиціями. Але щоб зустріти свято, треба, щоб очистилися душа і тіло людини, і тоді свято буде вдвічі приємніше і привітна зустріч. Для цього й існують пости. Як доведено фахівцями, обмеження в харчуванні стимулюють творчу діяльність. З медичної точки зору, це теж дуже корисно.
До того ж, якщо людина може щодня дозволити собі будь-яку їжу, то для нього таке поняття як «свято» начебто і не існує. А для людей, які пост дотримуються, свято дійсно виходить довгоочікуваним і радісним. Всі пости і свята присвячені певним подіям, які треба знати і пам'ятати, щоб сидячи за святковим столом, люди знали, в чию честь відбувається сьогоднішнє частування. Такі значні посади, як Різдвяний і Пасхальний, відомі всім, але є також менш відомі, але не менш значимі посади, присвячені святим.
Наприклад, пост Святих апостолів. Присвячений цей пост учневі Ісуса Христа апостолові Петру і продовжувачу Христового справи апостолу Павлу. У нього є ще й інша назва - Петрів піст, або апостольський. Постувати починають через тиждень після Дня Святої Трійці (цього року початок посту припало на 4 червня), і триває це дію до шести тижнів. Петро і Павло безстрашно несли у світ вчення Христа. Петру Христос передбачив насильницьку смерть від сатрапів імператора Нерона, якщо він не зречеться своїх поглядів на Істину. А Павло відмовився від таємного втечі з в'язниці і вважав за краще люту смерть у служінні Христу.
Як свідчить переказ, Апостол Павло був за походженням досить знатним іудеєм з відмінним фарисейським вихованням та освітою. Звали його Савл, або Саул. Він був одним із найзатятіших гонителів прихильників християнської віри. Але його погляди круто змінилися, коли на шляху в Дамаск, куди він їхав для організації чергової антихристиянської акції, він почув голос Понад. Завдяки цьому, він раптово прозрів і почав нову важку й небезпечну для нього життя під новим ім'ям Павло. Він перейнявся віровченням Христа і став місіонером християнства. Багато країн об'їздив він як проповідник, нерідко піддаючи своє життя небезпеці. Павло відвідав Азію, Сирію, Грецію, був також на Кіпрі, в Іспанії та Італії. Апостол був обезголовлений в Римі за наказом імператора Нерона, який славився своєю жорстокістю, 29 червня за старим стилем у 67 році.
Що стосується Апостола Петра , то він був темним і неграмотним рибалкою по ім'я Симон.


Повіривши Христу, Симон пішов за ним безоглядно, отримавши нове християнське ім'я Петро, ??що означає «камінь» або «скеля». Петро був першим з апостолів, який визнав в Ісусі Месію і Сина Божого. Спілкуючись з Христом, він отримав дар творити чудеса і проповідувати, прославився місіонерськими подвигами в різних країнах. Цар Ірод Агріппа наказав в Юдеї схопити і ув'язнити в темницю Петра. Створивши диво, за допомогою з'явився ангела, Петро знову опинився на волі. Але в Римі імператор Нерон зумів-таки розправитися над ним - Петро був засуджений до розп'яття в 66 році. Але Апостол вважав себе недостойним такої смерті, який помирав Спаситель, і зажадав, щоб його розіп'яли вниз головою.
Апостоли Петро і Павло були найвірнішими продовжувачами справи Христа. Вони входять у священну «Седмицю». Це Спаситель, Богоматір, Іоанн Предтеча, архангели Михаїл і Гавриїл і первоверховних апостоли Петро і Павло.
Пост на їхню честь, який відрізняється не особливою суворістю, закінчується святкуванням, яке настає 12 липня. Це і є свято Первоверховних апостолів Петра і Павла, чи Петров День. Якщо слідувати повір'ям, то в цей день треба встати раніше, щоб не проспати сходу сонця, тому що побачив появу сонця із-за обрію очікує в подальшому щастя. За традицією на стіл подавали їжу, освячену в церкві. Це називалося «Моління кус». У будь-якому православному домі сьогодні можна побачити четвертні сивухи, оселедець, огірки, ковбасу, хліб. Тут же, «по п'яному ділу» можна було торгуватися, укладати різні договори. Застілля супроводжувалось піснями і танцями, а також різними уявленнями. В якості обов'язкового атрибуту будь-якого святкування влаштовувалися потішні бої «стінка на стінку».
Як і багато православні свята, цей супроводжують народні прикмети , Наприклад:
- З Петрова дня красне літо , зелений покіс. А Петров день баранчика в лоб.
- Ладь і коси, і серпи до Петрову дню.
- Коли дощ на Петров день, то сінокіс буде мокрий. На святого Петра дощ - урожай не худий, два дощу - хороший, три дощу - багатий.
- Соловей співає до Петрова дня. Зозуля кує до Петрового дня. На Петров день зозуля вдавилася ватрушки.
- Прислів'я «хто не працює, той не їсть» зобов'язана своїм походженням апостолу Павлу. У своєму зверненні до солунського християнській громаді він написав так: «Якщо хтось не хоче працювати, той не їсть».