Рецензія. Параграф 78 - параграф 78 кіно фільм рецензія.

Режисер Михайло Хлєбніков.
За розповіддю Івана Охлобистіна.
У ролях: Гоша Куценко, Володимир Вдовиченков, Анастасія Сланевская, Станіслав Дужников, Анатолій Білий та інші.
Про сюжет. У невизначеному майбутньому зібрана колишнім командиром команда спеціального призначення повинна виконати особливо секретне завдання. У ході його виконання колишні соратники по небезпечних місіях знову насолоджуються радістю спілкування між собою. На надсекретної ракетної бази, куди направив колись єдину команду наказ вищого начальства, їм доведеться зіткнутися не тільки з небезпекою заразитися вірусом, але і з непростими характерами один одного. Наявний у доктора антидот вже марний, і їм усім доведеться померти на острові в страшних судомах. Але на цей випадок є "Параграф 78 експедиційного статуту": "Якщо причина поразки непереборна, а повернення представляє потенційну загрозу, група підлягає самоліквідації". Всім їм рано чи пізно доведеться загинути, перетворившись перед цим у збожеволілих кровожерливих мутантів, рухомих лише неконтрольованими брудними інстинктами. Одразу хочу застерегти, що всі, хто має відношення до створення цього фільму, в окремо люди талановиті і гідні поваги. Але чи то зірки так розташувалися, чи то ще якась незрозуміла напасти трапилась, всі разом вони створили фільм, який можна без вагань назвати ніяким. (Утримаюся від більш підходящих епітетів та оцінок).
Гудвін (командир групи) на початку фільму збирає свою колишню команду для виконання завдання. Пригадуються "Пригоди принца Флорізеля", коли він відловлює групу злочинців по всьому світу . Там все набагато живіше і з гумором. Тут же - примітивно, нудно і безглуздо. Із самих перших сцен стає зрозуміло, що картина претендує на статус глибокої психологічної драми, а не бойовик в чистому вигляді. Але віриться в це з величезними труднощами. Діалоги головних героїв фільму Скіфа і Лисиці у всіх практично сценах більше скидаються на розмови аборигенів-бідолах з міського звалища, яких життя змусило спілкуватися між собою в грубій і цинічній формі з метою виживання. Забігаючи наперед, хочу зазначити, що стиль спілкування учасників любовного трикутника говорить про те, що вони вже уражені вірусом дикості, і заразитися в лабораторії їм не судилося, так як вони вже хворі і у них вироблений імунітет.
Сама секретна лабораторія дуже сильно нагадує переходи і коридори з гри і фільму "Doom". Знакова сцена бійки на пістолетах вийшла дуже смішний, в дусі "Голого пістолета" або китайського бойовика, де головні герої літають, ухиляються від куль, снарядів, ракет і т.д. Мені більше занятна думка бійки на гранатах. Якби б'ються метали один в одного гранати в кімнаті, ті б вибухали, але бійці вміло ухилялися б від всіх осколків. Сцена з перестрілкою в "рукопашному бою" не зовсім вписується у загальний фон фільму і явно не в'яжеться з іншими сценами. Вона існує сама по собі. Тут присутній дух "Матриці", але з явно обмеженим бюджетом. Проте наслідування Тарантіно виконано, і всі повинні бути задоволені. Але "досвідчені" бійці команди в інших епізодах ведуть себе як мішки пенсійного віку з трудовою мозолем замість атлетичної преса і з повною відсутністю пластики тіла.
Нелогічність вчинків і поведінки героїв фільму можна пояснити корявим сценарієм і невдалими експериментами режисера, але чим пояснити сонний стан акторів під час більшості сцен? Вдовиченков взагалі по ходу всього фільму витав явно в іншому місці, думаючи про щось своє.

Як втім, і всі інші актори. Зіграти так погано потрібно було дуже постаратися, тому що в інших картинах тим же акторам віриться набагато більше. Зачепитися по ходу всього фільму абсолютно нема за що. Навіть елементарну видовищність геть впливає недбалість створення більшості сцен. Сильний вибух, що зриває з петель спеціальні багатотонні двері бункера, піднімає в повітря пил, як ніби струснули нове ковдру. Доктор (він же Клізма) при всьому своєму професіоналізмі навіть не спромігся запитати у спецназівців, упакованих до зубів спеціальним спорядженням, про особисті аптечках. А міг би запросто знайти при цьому необхідний компонент для виготовлення нового антидоту і загального порятунку від зарази. Адже такі ліки природно у них були, навіть у Лисиці - у вигляді протизаплідних таблеток. Замість цього він робить підступний акт суїциду, напаскудив всім у душу.
Гумор у фільмі присутній, але він якийсь дивний і недоречний. Ні два, ні півтора. Начебто за сюжетом глядач повинен проникнутися і навіть може бути поплакати в деяких моментах, але тут хто-небудь з героїв фільму видає чергову трагічно-комічну безглуздість. Як приклад: два старих товариша суворо й сумно йдуть на вихідну позицію, щоб всадити один в одного по порції свинцю (так треба!). Видно, що робити їм це дуже навіть не хочеться, але сценарист і режисер їм просто не залишили вибору. І ось гримлять постріли, і обидва падають зі смертельними ранами поряд. Причому один друг всаджує іншому заряд дробу в живіт, мабуть, для того, щоб той в повній мірі зміг відчути тужливість ситуації і вірну любов свого товариша. Перед смертю один притискає вмираючого брата по зброї до себе, на що той резонно і дуже до місця, жартома і підбадьорливо запитує в нього, а не підор чи той? Від чого обидва радіють і вмирають умиротворені.
Дуже багато сцени здаються перетримані і пересмаженого. Сцена спроби домагання "чужих" спецназівців з іншої команди до миється в душі Лисиці вийшла дуже двозначною. Склалося враження, що притиснувся до неї ззаду (за її ж пропозиції) голий "чужинець" вже давно почав робити "свою справу", поки вона пояснювала йому, що так вести себе дуже непристойно, і не показала нарешті їм всім де "раки зимують ". До речі, починаюча свою кар'єру актриси Слава дуже старалася зіграти свою роль, наслідуючи при цьому грі корифеїв і іменитих партнерів. Ну що тут сказати, це в неї, на жаль, вийшло.
У кінці фільму з'являється навіть думка: а чи не Охлобистін чи тут всіх під "монастир підвів"? Розповідь-то, по якому сценарій написаний, його. Мені дуже подобаються багато речей цієї талановитої людини. Але, схоже, що тут все-таки згрішив Іван, і це викликало ланцюгову реакцію. На тлі неймовірно довгого і млявого, майже тригодинного маразму абсолютно не віриться в щирість красивого і чуттєвого (за задумом творців) фіналу фільму. Мотиви та цілі самозречення в ім'я любові та дружби (а може, і всього людства!) вже викликають певну недовіру і сумнів.