10 дарів тваринного світу - мускус кошеніль бодяга п'явка ікра амбра ланолін.

Пропонуємо вашій увазі десятку дарів тваринного світу, що застосовуються в косметології. Кожен з них представляв собою свого часу ціла подія в світі краси.
Мускус - пахучий секрет мускусної залози самця кабарги. Кабарга - парнокопитне тварина з довгими, гострими, загнутими назад іклами. Це дуже невелика тварина - розміром з вівчарку. Мускусна сумка розташована поруч з пупком тварини, має округлу форму і містить 30-50 г мускусу. Ця речовина червоно-бурого кольору з характерним стійким запахом, який зникає при висушуванні і з'являється при зволоженні.
Мускус - популярний засіб в гомеопатії та східній медицині, де застосовується у висушеному та розтертому вигляді. Добути мускус дуже складно, так як кабарга мешкає в глухих тайгових зонах Східної Сибіру, ??Алтаю, Примор'я. Саме тому, на жаль, кабарга є завидною метою для браконьєрів - мускус дуже дорогий. У парфумерії використовується для закріплення запаху при виготовленні високоякісних духів.
Кошеніль - маса висушених комах ложнощітовок . Мешкають в Мексиці, Гватемалі, Гондурасі, Сальвадорі, за деякими даними у Вірменії та Азербайджані. У Мексиці отримують до 5 поколінь на рік! Маса легко розтирається в порошок без запаху з гіркуватим смаком. З деякими барвниками порошок дає яскраво-червону забарвлення - на цьому грунтується отримання з кошенілі барвника карміну .
Кармін має переваги перед штучними барвниками: нешкідливість для людини і стійкість кольору в часі. Під індексом Е120 кармін входить до реєстру "Харчових добавок, що не роблять шкідливого впливу на здоров'я людини при використанні для виготовлення харчових продуктів" і використовується в якості барвника в харчовій промисловості. Кармін застосовують у парфумерній та косметичній промисловості для підфарбовування в рожевий колір різноманітної продукції: зубних паст, шампунів, рідкого мила, гелів для душу, бальзамів для волосся. Різноманітні відтінки барвника широко застосовуються при виробництві губної помади.
Бодяга - прісноводна губка, яка застосовується у висушеному та розтертому вигляді. Скелет бодяги складається з дрібних кремнієвих голочок, склеєних між собою. Зовнішній вигляд бодяги різноманітний, але найчастіше вони утворюють колонії у вигляді кущів чи грудок, забарвлення яких може бути різноманітною: від зеленої до бурою. Зустрічається бодяга на невеликій глибині в річках, озерах і ставках (у тому числі в Росії). Як місце проживання вибирає корчі, каміння, стовбури дерев. У висушеному вигляді бодяга являє собою тендітні, пористі і легкі шматки зі своєрідним запахом.
Препарати з бодяги використовуються для зведення синців, в косметології успішно застосовуються маски з бодягою, які надають стимулюючий та подразнюючу дію. У медицині застосовується як місцевий подразнювальний засіб при ревматизмі і забиті місця, в гомеопатії - як настоянки при невралгії.
Туалетна губка - морська губка, скелет якої складається з густої мережі рогових волокон. Ці утворення еластичні, пористи, добре поглинають воду. У природних умовах досягають великих розмірів - до 20 см. Можуть бути різноманітних кольорів: сірі, коричневі, жовті, чорні. Ростуть у вигляді ніздрюватих грудок. Промисел губок широко розвинений в Червоному, Середземному морях, Мексиканській затоці, Карибському морі, Індійському океані, біля берегів Австралії. У Японії створено штучні плантації по вирощуванню туалетних губок.
Здавна губки використовувалися для миття тіла. Пізніше стали застосовуватися як кровоспинний. Вони мають прекрасні вбираючими властивостями, тому цінуються як допоміжний засіб для зняття макіяжу і легкого косметичного масажу.
П'явка медична - п'явка, яка має на спинці оранжево-жовті смужки. Тіло складається з 100 кілець. На передньому кінці знаходиться 10 пар очей та кровожерливі апарат. Ротовий отвір з'єднане з стравоходом і великим шлунком. П'явка здатна висмоктувати крові в 2-3 рази більше власної маси тіла з-за наявності в тілі "кишень". У живій природі існує дуже багато видів п'явок. Визначення виду та відлов представляють великі складності, тому вирощують п'явок на спеціальних біофабриках.
Застосовують п'явок у медицині через особливий хімічного складу слини. Гірудин зменшує згортання крові, інші компоненти впливають на біологічні механізми людини. П'явки використовуються і для косметичних цілей при безпосередньому накладанні п'явки на біологічно активні рефлекторні зони.


У косметичних засобах містяться екстракти п'явок (креми для ніг, бальзами-БАД, креми і лосьйони для старіючої шкіри).
Ікра - перш за все, цінний харчовий продукт. Отримують її з далекосхідних лососів: горбуші, кежі, нерки, кижуча. Ця ікра може бути від яскраво-оранжевого до цегляного кольору (в залежності від виду лососів). По живильній цінності ікра перевершує багато харчові продукти. Містить до 33% білків, до 12% жиру, багато амінокислоти, жирні кислоти, мінеральні речовини (мідь, цинк, кобальт, залізо, нікель, калій, натрій), вітаміни (жиророзчинні - А, D і водорозчинні - В, С).
Батьківщина кремів на основі червоної та чорної ікри - Франція і Англія. Останнім часом подібна косметика отримала широке поширення, тому що ефект від неї виправдовує досить високу ціну на продукцію. Застосування такого екзотичного для косметики продукту пов'язане з дуже багатим збалансованим хімічним складом ікри, який комплексно впливає на шкіру, омолоджуючи її. Ікорний косметика гарна ще й тим, що універсальна для будь-якого віку.
Спермацет - тваринний віск, який добувається виморожуванням кашалотового жиру, в якому міститься кашалотовое масло. Кашалот - величезний кит з невідповідний великою головою, в його черепній коробці знаходяться так звані «Спермацетовий порожнини», що містять кашалотовий жир. Спермацет вводиться до складу косметичних та лікарських препаратів разом з жировими речовинами для пом'якшення і живлення шкіри. Сприяє регенерації шкіри, має захисні властивості.
Амбра - воскоподобное речовина, що дісталася нам від кашалотів . Воно утворюється в травному тракті цих китів. Свіжа амбра має чорний колір і різкий неприємний запах. Під дією сонячних променів, кисню і морської води вона твердне, набуваючи сірий колір і тонкий приємний запах, завдяки якому високо цінується в парфумерії - недарма амбру називають «легендою східної парфумерії».
Як пахощі і ліки амбра відома з давніх часів. Натуральна амбра - в даний час дуже дорогий продукт, тому що китобійний промисел практично припинений. У парфумерії застосовується здебільшого амбра, отримана синтетичним шляхом. Амбра зміцнює парфумерні композиції, додає аромату теплоту і стійкість, підкреслюючи м'які квіткові ноти. Це цінна речовина використовується ще й в гомеопатії для приготування настоянок і гранул.
Ланолін - основний компонент промивних вод овечої вовни. Безводний ланолін містить холестерин, ефіри холестерину і воску. Ланолін добре проникає вглиб шкіри разом з лікарськими речовинами, носіями яких є. Добре змішується з водою з утворенням емульсії.
У лікарських і косметичних засобах використовується в основному у поєднанні з вазеліном і іншими компонентами, так як чистий ланолін може закупорювати волосяні фолікули і володіє великою в'язкістю. Ланолін НЕ прогоркает, не дратує шкіру, залишається хімічно і біологічно нейтральним навіть при тривалому зберіганні. Останнім часом кількість ланоліну в косметичних кремах намагаються зменшити, замінюючи його більш сучасними засадами. При збалансованому і грамотно складеному співвідношенні інгредієнтів ланолін в складі крему допомагає активним речовинам надати свою дію. Непереносимість ланоліну зустрічається дуже рідко.
Норковий жир здатний відновлювати гідро-ліпідний захисний бар'єр шкіри, тому що містить жирні кислоти (до 70%), необхідні для цього процесу. Володіє прекрасною проникаючу здатність, пом'якшує і живить шкіру, при нанесенні не залишає жирної плівки на обличчі, повністю вбирається.
Норковий жир вводять в косметичні креми в кількості до 10%, при перевищенні цієї концентрації порушується стабільність крему при зберіганні та може з'явитися неприємний запах. Норковий жир не надає подразнюючої та алергізуючої дії, і його зміст не обмежена дерматологічними вимогами.
Наука не стоїть на місці, з кожним роком синтезується все більше нових речовин, але деякі натуральні з'єднання поки не вдається відтворити хімічним шляхом. Ряд продуктів тваринного походження стоїть на косметичному ринку надзвичайно мало, інші - обгрунтовано дорого. Від деяких компонентів сучасні косметичні виробництва відмовляються як від застарілих, але заперечувати їх значну роль у розвитку косметичної промисловості неможливо.