Апостол Любові - Іоанн Богослов.

21 травня (8 травня по старому стилю) православна церква відзначає День апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Іоанн жив довше всіх апостолів і зробив, мабуть, більше за всіх інших ...
Іоанн Богослов вважається покровителем усіх, хто має відношення до книг і книговидавництву. Крім письменників, редакторів, видавців, друкарів своїм покровителем його вважають книгарі і працівники паперової промисловості.
А молитва, звернена цьому святому, рятує від отруєння! Апостол сам брав отруту і залишився живий.
Щороку з могили святого апостола Іоанна 21 травня виступає тонкий прах, який віруючі збирають, щоб потім використовувати його в якості засобу зцілення від хвороб. Тому Церква святкує пам'ять святого апостола Іоанна Богослова 21 травня.
Улюблений учень Ісуса Христа
Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов був сином Зеведея і Соломії. Він був покликаний Ісусом Христом на Генісаретського озері в число учнів. Іоанн залишив батька в човні і разом зі своїм братом Яковом пішов за Ісусом.
Святий апостол і Євангелист Іоан Богослов посідає особливе місце в низці обраних учнів Христа. Нерідко в іконографії апостол Іоанн зображується лагідним величним старцем, з рисами дівочої ніжності, з печаткою повного спокою на чолі і глибоким поглядом. Інша головна особливість апостола відкривається через його вчення про любов, за яке його стали називати Апостолом любові . Любов'ю пронизані всі його писання, основна думка яких зводиться до поняття, що Бог у своїй істоті є Любов.
Служіння Любові - весь життєвий шлях апостола Іоанна Богослова. Він постійно закликає своїх учнів до взаємної любові.
Йому були властиві спокій і глибина споглядання в поєднанні з гарячою вірністю, ніжна і безмежна любов з запалом і навіть деякою різкістю. З коротких вказівок Євангелістів видно, що він мав надзвичайно палкою натурою, сердечні пориви його іноді доходили до такої бурхливої ??ревнощів, що Ісус Христос змушений був стримувати їх.
У той же час Іоанн мав рідкісної скромністю і, незважаючи на своє особливе становище, він не виділявся з низки інших учнів Ісуса.
Відмінними рисами його характеру були спостережливість і сприйнятливість до подій, пройняті тонким почуттям послуху волі Божій.
Про ставлення Ісуса до Івана можна судити з того, що саме цьому апостолу доручив Христос (коли був на Хресті) піклуватися про Діву Марію.
Шлях місіонера
Після Успіння Матері Божої апостол Іоанн попрямував в Ефес та інші Малоазійські міста для проповіді Євангелія, взявши з собою свого учня Прохора. Перебуваючи в Ефесі, апостол Іоанн невпинно проповідував язичникам про Христа. Проповідь його супроводжувалася численними і великими чудесами, так що число взяли віру збільшувалася з кожним днем.
Під час гоніння на християн, яке було організовано імператором Нероном, апостол Іоанн був відведений в кайданах на суд до Риму, де був засуджений до смерті ... Однак, випивши запропоновану йому чашу зі смертельною отрутою, він залишився живий. Також він вийшов неушкодженим і з казана з киплячим маслом. Після цього апостол був засланий в ув'язнення на острів Патмос, де прожив багато років.
Євангеліє від Іоанна
Іоанна Богослова приписують авторство трьох новозавітних послань і книги Одкровення (Апокаліпсису ).
Розповідь євангеліста Іоанна про життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа істотно відрізняється від розповідей, які містяться в інших Євангеліях (від Матвія, від Марка і від Луки). Згідно євангелії від Івана, проповідницька діяльність Ісуса тривала два або три роки і декілька місяців, тим часом як інші євангелія не містять ясних вказівок щодо тривалості цього періоду, хоча за деякими ознаками можна зробити висновок, що вони обмежували цей термін одним роком.
Євангеліє від Іоанна описує проповідь в Юдеї як перший етап служіння Ісуса і як останній його етап, в інших же євангеліях немає згадок про перший період, а про останній розповідається набагато більш коротко.


У Четвертому євангелії Ісус постійно проповідує на богословські теми (у тому числі, і про себе як про Сина Божого і Спасителя). В інших Євангеліях також наводяться довгі проповіді Ісуса, однак вони мають біблійне зміст і підпорядковані скоріше морально-практичним, ніж богословським цілям. Крім того, автор Євангелія від Іоанна використовує релігійну термінологію, запозичену з ужитку не тільки єврейських, але і неєврейських сект та релігійних течій кінця 1 ст.
Євангеліє від Іоанна було покликане зміцнити християн у їх вірі в божественність Ісуса Христа і його божественне призначення. Керуючись цією метою, євангеліст описує сім чудес («знамень» Ісуса), відібраних з-поміж інших подібних діянь, відомих за усними переказами. В оповіданні про останні дні Ісуса особливо підкреслюється релігійний сенс його смерті; по всій видимості, ця оповідь адресована тим віруючим, які самі ніколи не бачили Ісуса, але через віру стали його учнями. Євангеліє написано дуже простою мовою.
Прожив на землі понад 100 років!
Коли настав час йти з цього світу, апостол Іоанн віддалився за межі Ефеса з сімома учнями і наказав викопати для себе в землі хрестоподібний труну, в яку ліг, сказавши учням, щоб вони засипали його землею. Учні з плачем цілували свого улюбленого вчителя, але, не наважуючись послухатися, виконали те, що він сказав. Вони закрили обличчя його платом і закопали могилу. Дізнавшись про це, інші учні Іоанна прийшли до місця його поховання та розкопали могилу, але не знайшли в ній тіла апостола ...
Апостол Іоанн прожив на землі понад 100 років, залишившись єдиним живим людиною, що бачили Ісуса Христа під час його земного життя. Решта апостоли в цей час всі вже померли мученицькою смертю.
Християнська Церква глибоко шанує апостола Іоанна. На іконах святий апостол Іоанн зображується з орлом - символом високого польоту його богословської думки. Відповідно до ранньохристиянських апокрифом "Діяння Іоанна Богослова" у візантійському і давньоруському мистецтві Іоанн зображується спільно зі своїм учнем Прохором, які пишуть під його диктовку. Пам'ять про це святому святкується двічі: 8 (21) травня і 26 вересня (9 жовтня) - кончина.
Іоанн Богослов стане покровителем Інтернету?
Відомий російський православний місіонер диякон Андрій Кураєв запропонував оголосити апостола Іоанна Богослова покровителем православного Інтернету.
За словами А. Кураєва, іконографія являє апостола Іоанна з пальцем, притиснутим до губ. Той, чиє Євангеліє почалося з промови про Слово ("На початку було Слово"), на іконі закликає до мовчання: щоб розчути іншого потрібно вміти замовчати самому. Думаю, що в інтернет-дискусіях це важливо.
Раніше висувалася кандидатура іншого святого ... Секретар вченої ради Московської духовної академії Павло Велетнів запропонував оголосити покровителем російського Інтернету святителя Феофана Затворника, який провів багато десятиліть на самоті, але активно спілкувався з світом на відстані за допомогою листів.
Народні перекази, прикмети і традиції
З давніх пір заможні селяни в день святого Іоанна Богослова пекли обіцяні пироги та пригощали ними бідних сусідів і перехожих. Люди похилого віку для зустрічі перехожого виходили на великі дороги і перехрестя. Поганою прикметою вважалося, якщо старий повертався назад з пирогом, з відчаєм зустрічали його всі домочадці. До обіцяні пирога ніхто не торкався: його віддавали птахам на поживу ...
Народна мудрість радить:
Іван Пшеничники. Іван-Пшеничники, заганяй кобилицю і паші землю під пшеницю.
Чи не цей пшеницю раніше дубового листа.
Пшеницю цього, коли черемха зацвіте.
Прикмета дня:
День з дощами - гриб піде полками.