Вітамін Е - інгредієнт must-have в косметиці - вітамін Е, склад косметики, інгредієнти в косметиці, навіщо потрібний вітамін Е, склад, антиоксидантну дію, захист від сонця, зволоження, консервант.

Вітамін Е - воістину зоряна складова для більшості засобів по догляду за шкірою! Широко відомі його здатності боротися з вільними радикалами, а також натуральність його походження. Ці факти зробили його дуже популярним інгредієнтом в кремах і сироватках для обличчя. Але чи всі ми знаємо про дію вітаміну Е?
Що таке вітамін Е
Вітамін Е належить до групи жиророзчинних сполук, в природному вигляді він виробляється шкірою, є також у багатьох продуктах, таких як маргарин, зелені та жовті овочі, горіхи, м'ясо, зернові, рослинне масло і деякі молочні продукти. Нам слід знати, що до числа сполук вітаміну Е входять такі як альфа-, бета-, дельта-і гамма-токофероли, а також альфа-, бета-, дельта-і гамма-токотрієноли. Вони можуть бути отримані як природним шляхом (з рослинної олії), так і синтетичним шляхом в лабораторних умовах.
Щоб дізнатися точне походження цих інгредієнтів, слід дивитися на маркування. Якщо перед назвою стоїть буква D (наприклад, D-альфа-токоферол), то це означає природне походження. Приставка DL означає синтетичне виробництво. Обидва види з'єднань «працюють» успішно з шкірою, але відмічено, що інгредієнти, отримані з природи, діють більш ефективно.
Антиоксидантні властивості вітаміну Е
Вітамін Е - потужний антиоксидант, допомагає боротися з вільними радикалами. Вільні радикали викликаються кількома чинниками: порушеним обміном речовин, забрудненим довкіллям, ультрафіолетовим випромінюванням. Це молекули кисню, кото втратили електрони і їм потрібно якомога швидше їх заповнити, що вони і роблять, «нападаючи» на сусідні молекули. Інші молекула в результаті стають вільними радикалами, і вони теж шукають відсутній електрон, відбувається ланцюгова реакція. Це призводить до хаосу і дисбалансу в стані шкіри, як результат - до передчасного старіння. А вітамін Е здатний розірвати це ланцюговий процес.
Незважаючи на те, що вітамін Е в природному вигляді присутня в шкірі, його запаси вичерпуються, коли ми перебуваємо на сонці, а також з віком. Тому нашій шкірі так необхідно постійно підтримувати присутність вітаміну Е в шкірі.
Вчені вважаю, що не має значення, який тип вітаміну Е ви використовуєте: токофероли або токотрієноли. Обидва ефективні в антиоксидантну застосуванні. Хоча і є дослідження про більшу ефективність токотриенол, але воно було проведене на тваринах і досліджувалося тільки застосування всередину, а не на шкіру.
Ще одна перевага вітаміну Е - протизапальну дію. Він заспокоює подразнення, допомагаючи підтримувати шкіру у хорошому стані. Адже будь-які подразнення - це маленький «цеглинка» до передчасного старіння шкіри, тому вітамін Е ще і таким способом зупиняє вікові процеси.
Більшість брендів мають креми або цілі лінії засобів з вітаміном Е.


Лінія VitaminE від Body Shop.

Вітамін Е і захист від сонця
Доведено, що застосування токоферолу на тварин забезпечувало захист від UV-променів. Крім цього, вітамін Е зменшує ймовірність сонячних опіків і збільшує ефективність активних інгредієнтів, що використовуються в сонцезахисних кремах.
Найкраще вітамін е здатний захистити від сонця в поєднанні з вітаміном С. Але не думайте, що варто викинути сонцезахисний крем і користуватися тільки вітамінами Е і С. Вітамін Е - не є сонцезахисним засобом, він не працює як сонцезахисний крем, він лише повинен входити в його склад! Можна спеціально додавати його в свій сонцезахисний крем.
Вітамін Е і зволоження
Крім перерахованих дій, вітамін Е (а зокрема, альфа-токоферолу ацетат) є зволожуючим інгредієнтом. Він посилює природний захисний бар'єр шкіри, знижує втрати вологи. Протягом декількох годин шкіра виглядає м'якою і гладкою.
Вітаміном Е збагачуються і тональні засоби, і інша декоративна косметика
Вітамін Е - консервант
Хороша новина: вітамін Е часто використовується як консервант в різних косметичних продуктах, особливо природного, органічного походження. Він може запобігати зміна продукту під дією світла, тому його часто кладуть в прозорі упаковки. Якщо ви бачите вітамін Е в списку інгредієнтів у кінці списку, то це найчастіше означає, що він як раз використовується тут в якості консерванту, в невеликих кількостях. Проте є і погана новина. Якщо вітамін Е використовується тільки в якості консерванту, то це мізерно малі концентрації, які ніяк не допоможуть в антиоксидантну або сонцезахисному дії.
Вітамін Е і прищі
Багато хто вважає, що вітамін Е допомагає при лікуванні прищів. Але, на жаль, немає ніяких доказів цьому в сучасній косметології. Навпаки, є дослідження, згідно якому вітамін Е не тільки не допомагає при прищах, але може і нашкодити. У 90% випадків застосування вітаміну Е або ніяк не впливає на ситуацію з прищами, або помічається погіршення стану шкіри.
Побічні ефекти від застосування вітаміну Е
Незважаючи на те, що вітамін Є має багато показань до застосування в косметиці, не варто думати, що він не надає жодних побічних дії. Як і всі інгредієнти, що входять до складу косметики, незалежно від їх походження, при місцевому застосуванні можуть викликати такі шкірні реакції як алергія, контактний дерматит, кропив'янка. Якщо ви помітили таку реакцію від вашого засобу з вітаміном Е, слід припинити його застосування. Користі від «такого» вітаміну Е не буде.
Однак вірно і те, що для переважної більшості людей все-таки вітамін Е болше корисний, ніж шкідливий. І проблем від нього не буде. У вас є крем з вітаміном Е? Перевірте. А якщо ні - можливо, є привід купити новинку?