Чи може олію чайного дерева вилікувати акне? - Масло чайного дерева, акне, вугри, прищі, проблеми зі шкірою, лікування акне, інгредієнти в косметиці.

Натуральні інгредієнти і ефірні олії отримують все більшу популярність у світі краси. Один з таких інгредієнтів, який додається до косметики, - це масло чайного дерева. Виробники розхвалюють його мало не як ліки від усіх хвороб шкіри, відзначають антиоксидантні та антимікробні властивості «чарівного» масла. Чи так це?
На жаль, більшість із заявлених властивостей олії чайного дерева ніяк не підтверджуються науково. Але є й добрі новини. Знайдені докази того, що даний компонент може бути ефективним засобом для лікування акне (вугрів). І головне - сильною альтернативою основного інгредієнту в боротьбі з акне - перекису бензоїлу, що викликає неприємні наслідки для шкіри. Про все по порядку.
Що таке масло чайного дерева?
Олія чайного дерева - це прозора, безбарвна або злегка жовтувата рідина з сильним запахом, продається в аптеках і входить до складу косметики, воно містить більше 100 природних сполук (І це все натуральні інгредієнти, на відміну від синтетичних і вироблених в лабораторіях, які часто бувають проблематичними для шкіри!). Основними корисними інгредієнтами в олії є цинеол (Cineole) і терпінен (Terpinen). Останній може викликати алергію, але про це трохи нижче.
Олія чайного дерева і акне
Наукові дослідження показують, що олія чайного дерева є антибактеріальним агентом, що вбиває бактерії, які викликають прищі і акне. У 1990 році проводилось дослідження, спостерігалися 124 пацієнта з м'якою і помірною формою акне. Їм пропонували пройти лікування за допомогою лосьйонів з вмістом 5% олії чайного дерева і 5% перекису бензоїлу. Результати показали, що «обидва інгредієнта зіграли значну роль у поліпшенні стану пацієнтів, спостерігалося скорочення запалених і невоспаленних поразок (відкритих і закритих комедонов)». Щоправда, зазначалося, що дія лосьйону з 5% маслом чайного дерева було дещо повільніше його опонента.


Але врівноважує цей недолік той факт, що побічних явищ у випадку з маслом чайного дерева було у пацієнтів набагато менше.
Дійсно, перекис бензоїлу (Benzoyl Peroxide) - це хоч і ефективний, але дуже суворий інгредієнт. Практично всі стикаються з побічними явищами (сухість, почервоніння, лущення, роздратування) від його застосування. І виходить, що масло чайного дерева може стати відмінною альтернативою такому жорсткому компоненту.
Не спокушайтеся
Так, квапитися з покупкою сучасного крему з маслом чайного дерева в складі не варто. І ось чому. Більшість сучасних кремів і сироваток з маслом чайного дерева у складі мають цей компонент в дуже скромних концентраціях (звичайно близько 1%). У цьому випадку такий крем практично ніяк не допоможе впоратися з прищами і акне.
Якщо ви вирішили спробувати на собі перевірений анти-акне дію олії чайного дерева, то потрібно шукати продукти, в яких концентрація цього корисного інгредієнта знаходиться в діапазоні від 5% до 10%. Все, що менше - це марна трата грошей.
Побічні ефекти
Залишилося тільки попередити про можливі побічні дії обговорюваного інгредієнта. Олія чайного дерева - дійсно, більш м'яке і щадний засіб, ніж перекис бензоїлу, але воно має деякі леткі сполуки, які можуть викликати легке подразнення та алергію. Якщо це станеться, то від застосування олії чайного дерева доведеться відмовитися. Хоча, в будь-якому випадку, перекис бензоїлу народжує ще більш жорсткі реакції, так що без них зовсім поки не обійтися.
Підведемо риску
Олія чайного дерева:
- ефективно проти прищів і акне
- його дія дещо повільніше, ніж перекис бензоїлу
- побічних явищ від його застосування значно менше і вони більш щадні для шкіри
- ефективні концентрації для лікування вугрів - від 5 до 10%.