Сандалова краса - сандал сандалове масло сандалове пудра.

"Щіпка сандалу краще вози дров".
Індійська прислів'я
Сандалове дерево («індійський сандал» або білий сандал - Santalum album L.) з давніх-давен використовували в Індії та Китаї в релігійних цілях, і з незапам'ятних часів - як лікувальний і косметичний засіб. Постійно тяглися каравани через пустелі Персії і Аравії, доставляючи його разом з шовком та прянощами в палаци єгипетських фараонів і римських імператорів. Любов до сандаль можна пояснити не тільки твердістю деревини та її витонченістю. Унікальний її запах - дуже стійкий пряний аромат. Свіжа деревина пахне майже невловимо, але, ніж суші стає, тим сильніше виділяє аромат. До цих пір сандалове сировина залишається найбільш дорогоцінним парфумерним та косметичним матеріалом. Саме дерево відноситься до паразитів. Незабаром після проростання насіння корінці прикріплюються до сусідніх рослинам і використовують його соки до тих пір, поки рослина-господар не загине.
Види сандалу
У білого сандалу є родичі теж із запашною деревиною: це сандалове дерево Куннінгамія з Нової Зеландії і сандалове южнокаледонское - з Австралії.
Однак, назва «сандал» стало збірним для багатьох дерев з ароматною деревиною.
кампешевого дерево Центральної Америки називають ще синім або чорним сандалом. Його свіжа деревина пахне фіалками. Спочатку яскраво-червона, вона потім синіє і, врешті-решт, набуває фіолетово-чорний відтінок. Такий забарвленням деревина зобов'язана барвнику гематоксиліном.
До того ж сімейства, що і кампешевого, відноситься і фернамбуковое або червоне дерево з Бразилії. У нього дуже тверда деревина красивої текстури. Ядро її жовто-червоне, з часом набуває темно-червоний колір. Отримують з нього і червоний барвник - бразилин. Фернамбуковое дерево називають червоним сандалом.
Однак, є ще одне дерево, деревину якого теж називають червоним сандалом Pterocarpus santalinus - невелике листопадне дерево родини бобових, що зовні нагадує справжній сандал, ендемік південній та південно-західній Індії. Його деревина за запахом віддалено нагадує деревину білого сандалу. Як і білий, червоний сандал активно використовують для одержання ароматичних речовин. З кори і деревини отримують санталін - червоне речовина, що використовується в якості натурального барвника.
Ефірне масло сандалу
Сандалове ефірне масло отримують з деревини тропічного сандалового дерева, яке росте в Індії. На відміну від більшості інших, сировиною для отримання есенції сандалового дерева є не квіти, листя, а деревина, яку подрібнюють в порошок або використовують для добування масла.
Історія застосування олії сандалового дерева, чудові властивості якого були відомі ще в глибокої давнини, налічує вже понад 4000 років. Спектр застосування його дуже широкий. Воно однаково високо цінується і в медицині, і як популярний компонент високоякісної косметики та парфумерії.
У парфюмерно-косметичних цілях масло сандалового дерева високо цінується не тільки за екзотичний, тонізуючий і, одночасно, заспокійливий аромат, але і як біологічно активний компонент косметичних засобів. Його чудові властивості давно і добре відомі. Воно має виражену заспокійливу і пом'якшуючий ефект при запальних та алергічних реакціях і подразненнях шкіри, характеризується антисептичною, бактерицидну і протигрибкову дію, тонізує, зволожує і загоює шкіру, особливо ефективно в засобах для сухої, потрісканої і знежиреною шкіри і в препаратах для догляду за ніжною шкірою навколо очей. Знімає втому, емоційні перевантаження, підвищує статеву потенцію у чоловіків, ефективно для профілактики впливу на організм шкідливих хімічних факторів і радіаційних впливів. Важливий аспект при використанні олії сандала в косметичних і парфумерних рецептурах - його, перевірена століттями, безпека й відсутність обмежень на його застосування.
Способи застосування
- Масаж (8-10 крапель на 10 мл рослинної олії) показаний при вугрової висипки і нечистої шкірі.


Або 3 краплі олії сандала змішати з 4 краплями олії жожоба і нанести легким рухом на потиличну ямку, міжбрівних середину («третє око»), верхівку, а так само на центри промежини і куприка. Виробляти маніпуляцію 21 день, потім зробити перерву 14-21 день.
- Аромат сандалу благотворно впливає на нервову систему, знімає занепокоєння і напругу, страхи, депресію, приносить мир і спокій в стомлену душу, створює радісний настрій (для аромаламп - 5-7 крапель).
- Збагачення косметичних препаратів: 7капель на 15 г основи.
- Ванни: 5-7 крапель.
- Компреси, примочки: 4 краплі на 200г води.
- Косметичні маски: 5 к. на 15 г олії жожоба, паростків пшениці або завареною рисової муки. Тривалість процедури - 3-5 хвилин.
- Точкові аплікації суміші сандалового масла з маслом жожоба або макадамії в пропорції 1:1.
Сандалова пудра
сандалову пудру отримують з деревини тропічного сандалового дерева (червоний сандал), яка росте в Індії. Червоне сандалове дерево як і його білий побратим - джерело ефірних олій, має потужну антисептичну і загоюючою дією. Він ідеально підходить для боротьби з ускладненнями жирної шкіри, з успіхом використовується для лікування себореї шкіри і волосистої частини голови. Одне з найбільш цінних властивостей сандалу полягає саме в тому, що він сприяє поліпшенню нормальних функцій шкіри і волосистої частини голови.
Паста з сандалової пудрою проти прищів
Змішайте 1 чайну ложку сандалової пудри і одну чайну ложку куркуми. Додайте до суміші чайну ложку води. Отриману пасту рівномірно нанесіть на прищі перед сном. Додавання невеликої кількості камфорного масла надає заспокійливу дію і охолоджує шкіру. Якщо ви додасте олію чайного дерева, то підсилите антисептичний ефект.
Маска з рожевою водою і сандалової пудрою
Для приготування рожевої води краще використовувати червоні троянди із сильним запахом. Їх необхідно висушити в темному і прохолодному місці. Набити 2-х літрову банку висушеними трояндами, залити їх 0.5 літрами горілки і трошки медичного спирту. Рідина повинна змочити троянди, не особливо їх перекриваючи. Банку ставлять у холодне темне місце (можна холодильник) на 1-2 місяці. Періодично троянди перевертають і перемішують. Потім пелюстки дуже ретельно віджимають. Отриману рідину розбавляють в пропорціях: 1:1 для жирної шкіри, 1:2 для нормальної і 1:3 для сухої. Використовують як лосьйон для особи.
Змішайте 2 чайні ложки сандалової пудри з достатньою кількістю рожевої води до отримання густої суміші. Рівномірно нанесіть суміш на обличчя і залиште на 20 - 30 хвилин. Змийте маску теплою водою. Це ефективне та заспокійливу шкіру засіб можна також використовувати для лікування прищів на грудях і спині.
Медова паста з сандалової пудрою
Змішайте 2 чайні ложки сандалової пудри з 1 чайною ложкою рідкого меду. Нанесіть пасту на обличчя на 10-15 хвилин, потім змийте прохолодною водою.
Очищуюча маска
Змішайте 1 чайну ложку сандалової пудри з 1 чайною ложкою Ашваганда і 1 чайною ложкою білої глини і розведіть до стану пасти рожевою або мінеральною водою. Нанесіть на очищене обличчя на 15 хвилин, потім обполосніть прохолодною водою.
Ашваганда - вічнозеленою рослиною, яка росте в сухих землях Західної Індії і на Близькому Сході. Всі його частини, включаючи коріння, листя, квіти і плоди використовувалися в медичних цілях у різних орієнтальних культурах.
Маска від набряків і темних кіл навколо очей
Змішати по ? чайної ложки порошків маргози, пелюсток троянди, сандалової пудри додати алое вера гель і масло троянди москети (1 мл), перемішати. Додати ефірні масла сандала і м'яти (по краплі). Накласти пасту на область навколо очей і потримати протягом 10 хвилин. Змити теплою водою.
Важливо! сандалову пудру та ефірне сандалове масло можна купити в аптеці, а також у спеціалізованих магазинах.